Bebekler için tekrarın önemi



Ebeveynlerin Tekrar Etmeleri Bebek İçin Neden Faydalıdır?

Her aile, çocuklarının ağızlarından çıkacak ilk sözcüklerini duymak için dört gözle bekler; ilk tatlı diyaloglarını gerçekleştirmek için heyecanla yanıp tutuşurlar. Yeni yapılan bir araştırma ortaya koyuyor ki, ebeveyn-bebek arasındaki sözlü iletişimi, bebeklerin dil gelişimine oldukça faydalıdır, hatta bebekler yeni yeni yürüme çağına geldiklerinde bu sayede daha geniş bir söz dağarcığına sahip olmuş oluyor. Ancak bu noktada yapılması gereken sadece bebeğinizle konuşmak değil, aynı sözcüğü ya da cümleyi bebeğinize sürekli tekrar etmeniz oldukça önemli.

Maryland Üniversitesi İşitme ve Konuşma Bilimleri bölüm başkanı ve aynı zamanda yazar olan Profesör Rochelle Newman’ın açıklamasına göre, diğer ebeveynlere nazaran bebekleriyle konuşurken daha fazla tekrar eden anne-babaların çocuklarının, yarım ya da bir sene içinde yaşıtlarına göre dil gelişimi açısından daha fazla ilerleme göstermektedir. Newman’a göre, son zamanlarda ebeveynler, bebekleriyle daha fazla konuşmaya çalışmaktadır, ancak burada asıl ağırlık verilesi gereken ne kadar konuşulduğu değil, nasıl konuşulduğudur.

Tekrar, her zaman Kindermusik’in müzik ve öğrenmeye yaklaşımının temel taşı olmuştur. Burada her hafta aynı şarkı ve tekerlemeleri ünite boyunca tekrar ediyoruz. Bunu yapmamızın tek sebebi, çocukların bundan çok hoşlanmaları değil, eğitim psikologu ve öğrenim uzmanı Dr. Jane Healy’ye göre tekrar, aynı zamanda çocuğun beyin gelişimini de destekliyor. Şimdilerde bilim insanları da tekrarın dil gelişimine ne kadar faydalı olduğu konuşunda araştırmalar ortaya koymaktadırlar!

Kindermusik sınıflarımızdaki şarkıları da özellikle tekrarların bolca bulunduğu şarkılar ve tekerlemeler içinden seçiyoruz. Buna örnek olarak “Jelly in the Bowl” şarkısını verebiliriz. Çocuklarımız bu şarkıya bayılıyor, sınıfla sınırlı kalmayıp evde de tekrar tekrar dinlemek istiyorlar!

Kindermusik hikâye saatlerimiz de tekrar yoluyla çocukların dil gelişimini kuvvetlendiriyor. Kindermusik kütüphanemizden ünitenin temasına uygun şekilde özenle seçilen kitaplarımızı, hikâye saatlerimizde en az dört hafta tekrar ediyoruz.  

Kindermusik programının en etkili tekrar yöntemi, sınıflarımızda öğrendiğimiz şarkı ve oyunları, çocukların evde ebeveynleriyle birlikte de dinleyip oynamaları. Böylelikle eğlence ve öğrenme sınıfla sınırlı kalmıyor, tüm hafta evde de devam ediyor!

Özetle, Kindermusik olarak tekrarı siz ve çocuklarınız için en eğlenceli hale getiriyoruz! Bu deneyimi sakın kaçırmayın!

(Kaynak : kindermusik)


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Çocuğunuza Matematik Yeteneği Mi Kazandırmak İstiyorsunuz? O Halde Harekete Geçme Zamanı!

Çocuklarımıza Duygularını İfade Etmeyi Öğretelim

Eğitimde ebeveyn desteği