Beyin için süper besinler : Müzik ve ikinci dil eğitimi


BEYİN İÇİN SÜPER BESİNLER – MÜZİK VE İKİNCİ DİL EĞİTİMİ :
Sağlıklı beslenmede çocuklar bazı yiyecekleri itirazsız yer, örneğin elma, yoğurt ve muz. Lahana, fasulye, karnabahar, ıspanağa gelince ise bunları çocuklara beğendirmek oldukça güçtür.
Elbette ki çocukların bu süper besinlerden daha fazlasına ihtiyaçları vardır; gelişen beyinleri için gerekli süper besinler de onlar için oldukça gereklidir, bunlar da tabi ki ikinci dil öğrenimi ve müzik! Üstelik bunlar, çocuğunuzun hayır diyemeyeceği besinlerdir.
İkinci Dil Öğrenimi, Çocukların Beyinlerini Nasıl Etkiler?
Çocuklar, beyinlerinin iki yarım küresini de kullanır ve yetişkinlere kıyasla dilin sosyal ve duygusal bağlamını daha iyi ve kolay bir şekilde kavrarlar. Birden fazla dil öğrenmenin faydaları arasında beyindeki gri maddenin yoğunluğunu arttırma ve beyinsel aktiviteleri çoğaltarak beyin fonksiyonlarını arttırmayı da sayabiliriz. 
Müzik, Çoklu-Duyuya Dayalı Öğrenme ve Dil Öğrenimi
Her zaman söyleriz; müzik, dondurma görünümlü ıspanak gibidir. Diğer bir deyişle müzik, çocukların bayıldığı ve dondurma gibi asla doymadıkları bir hazinedir. Müziği, ikinci dil öğreniminde bir araç olarak kullanmak, çocukların çoklu-duyuya dayalı öğrenimlerini destekler. Aşağıdaki “ABC English & Me” videosu buna iyi bir örnektir.
Just Me! müzik videosu, görsel, işitsel, ve dokunsal öğrenmeyi destekleyen çoklu-duyusal öğrenim yaklaşımlarını içerir.

Görsel öğrenim, görme yoluyla gerçekleşir. Çocuklar, bu videodaki çocukların el sallamasını, dizlerini işaret etmelerini ve ayak başparmaklarına dokunmalarını izleyebilirler. Çeşitli vücut kısımlarını gösteren oklar da çocukların görsel öğrenmelerine yardımcı olur.
İşitsel öğrenim, dinleme yoluyla gerçekleşir. Çocuklar videodaki, vücut kısımlarının sayıldığı “Head and Shoulders” şarkısını dinleyebilirler. Bu şarkıyı tekrar tekrar dinlemeleri, çocukların sözcük dağarcığını da zenginleştirecektir.
Dokunsal öğrenme, hareket etme, dokunma ve yapma, diğer bir değişle BFT (Bütünsel Fiziksel Tepki) yoluyla gerçekleşir. Çocuklar bu videodaki mimikleri taklit edebilirler. Onları şarkıda söylendiğin gibi burunlarını işaret etmeleri, omuzlarına dokunmaları ve diğer hareketleri yapmaları için teşvik edin.

(kaynak: www.kindermusik.com/mindsonmusic)

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Çocuğunuza Matematik Yeteneği Mi Kazandırmak İstiyorsunuz? O Halde Harekete Geçme Zamanı!

Çocuklarımıza Duygularını İfade Etmeyi Öğretelim

Eğitimde ebeveyn desteği