Çocuklar için müziğin faydaları saymakla bitmez



ÇOCUĞUNUZUN MÜZİKAL POTANSİYELİNİ KEŞFEDİN :

Dr. Doreen Fryling, Ed.D.

Eğer bunu okuyorsanız, büyük ihtimal küçük yaşta bir çocuğunuz vardır. O yüzden lafı çok uzatmayacağım çünkü çok da fazla vaktiniz olmadığını biliyorum.
Çocukların gelişimine oldukça faydalı olan müzikten, kendi çocuğunuzun da yarar sağlamasını istiyorsunuz. Bu konuda birçok makale, blog yazısı okudunuz, hatta kendi gözlerinizde de şahit oldunuz bu faydaya. Ancak bu yaşta, çocuğunuzun müzikle uğraşabileceği o kadar çok yol vardır ki, bu uçsuz bucaksız seçenekler denizi, sizi teşvik etmek yerine gözünüzü korkutabilir. Nerden başlayacağınızı, ya da hangi seçeneğin çocuğunuz için en doğrusu olduğunu bilemeyebilirsiniz.
Müziği, normal bir etkinlik gibi günlük hayatınıza katarak başlayabilirsiniz. Müziği, yargılama olmaksızın ve aklınıza estiği her an yapabileceğiniz bir rutine dönüştürün. Küçük çocuklar için müzik yapmak, çoğu zaman şarkı söylemektir. Daha küçük bebekler bile mırıldanarak, “agucuk bugucuk” gibi sesler çıkararak şarkı söylemeye çalışırlar. Yaşları ilerledikçe ses iletimleri de daha net, sistemli ve tutarlı olacaktır; okul çağına geldiklerinde de şarkıları tüm sözleriyle söyleyebilir hale gelirler.

“Bana, şarkı söylemememi söylediler…”

Şimdi, biraz da yargılama konusunu konuşalım. İnsanlara müzik eğitmeni olduğumu söylediğimde en çok duyduğum şey, “Bana, çevremden sürekli, şarkı söylememem gerektiğini söylediler.” cümlesi oluyor. Bu diyalogların çoğu, aile üyelerinin şarkı söylemeleriyle nasıl dalga geçtiklerini konu alan anılarla devam ediyor. Lütfen bu gereksiz ve heves kırıcı huyumuzdan vazgeçelim. Evinizi, yargılanma korkusu olmadan özgürce şarkı söylenebilir bir yer haline getirin. Çocuğunuzla dalga geçmeyin, hatta daha kötüsü, sakın ona ders vermeye kalkmayın. Küçük çocuklar, doğaları gereği, çok da iyi şarkıcılar değillerdir. Bu, gelişimlerinin doğal bir basamağıdır. Yetişkin kulakların, bu minik sesleri, kendi zevklerine göre şekillendirmeye çalışmasına izin vermeyin. Bırakın çocuklar içlerinden geldiği gibi şarkı söylesinler. Bu özgürlüğü, evin bir kuralı haline getirmeye çalışın.
Çocuklar için müzik yapmak, bir performans sergilemek anlamına gelmez. Bu nedenle çocuğunuzun müzik yeteneğiyle hava atmak yerine, çocuğunuzun yalnızca eğlenmek için müzik yaptığını anlamaya çalışın. Onların müzik yapma istekleri, gelişimlerinin oldukça doğal bir basamağıdır ve aynı zamanda, fiziksel ve psikolojik gelişimlerine büyük katkı sağlar. Çocuklar her zaman ve her yerde müzik yapabilirler: bebek arabasında bir gezinti sırasında ya da parkta oyun oynarken. Çocuğunuzla aranızdaki bağı güçlendirmek için, onunla birlikte şarkı söyleyebilirsiniz. Size eşlik edebilecek ses kaynaklarını da yaratıcılığınız sayesinde bulabilirsiniz, örneğin farklı oyuncakların değişik seslerini deneyerek şarkılarınızı renklendirebilirsiniz. TV, ses sistemi, bilgisayar, telefonunuz ya da tabletler, ne varsa kapatın. Gürültülü günlük hayatınızın, şarkınızı bölmesini istemezsiniz. Bir süre sonra kendinizi, bu şarkıları mırıldanırken bulabilirsiniz.
Bu videoda yazarın 4 yaşındaki oğlu, müzede içinden geldiği gibi şarkı söylüyor: https://www.youtube.com/watch?v=wNZF7J717DU

Herkes için Müzik :

Müzik, yalnızca bu konuda yetenekli kişilerin tekelinde olan bir şey değildir, yeteneği olsun olmasın keyif alan herkes müzikle uğraşabilir. Eğer siz de kendi sesini beğenmeyen çok sayıdaki ebeveynden biriyseniz, lütfen sizi şarkı söylemekten alıkoyan iç sesinizi görmezden gelin; çocuğunuza şarkı söyleyin! Bebeğinizin altını değiştirirken, temizlik yaparken ya da birlikte etrafı toplarken şarkı söyleyin. Kendini özgüvenli bir şekilde ifade eden bireyler olarak çocuğunuza müzikal açıdan harika bir örnek teşkil edeceksiniz.

Çevrenizdeki Müziğe Kulak Verin :

Çocuklar, çevrelerindeki müziği hemen özümserler. Çocuklarınıza yalnızca klasik müzik ya da “çocuk şarkıları” dinletmeyin. Bu, her şeyden önce sizi delirtebilir. İkincisi, iyi müzik, iyi müziktir. Hoşunuza giden her şeyi çocuğunuza da dinletebilirsiniz. Tabi, çok yüksek sesli olmamasına dikkat etmeli, zira minik kulaklarına zarar gelsin istemeyiz.
Etrafınızdaki müziğe kulak verin. Bir mağazada, ya da sokakta gezinirken duyduğunuz müziği, çocuğunuzun da fark etmesini sağlayın. Genç ve yerel müzisyenlerin konserlerine çocuğunuzla gidin. Ancak şunu da aklınızdan çıkarmayın ki, çocuklardan bizler gibi etkinliğin sonuna kadar oturup pürdikkat dinlemelerini bekleyemeyiz. Çabucak dikkatleri dağılabilir ya da sıkılabilir ve gitmek isteyebilirler. Bu nedenle ücretsiz konserleri tercih etmenizi öneririm. Böylelikle etkinliğin yarısında çıkmanız daha kolay olur. Açık hava konserleri, çocuklar için harikadır.
Çocuğunuzun yaratıcılığını desteklemek için, oynaması için eline küçük müzik aletleri verin. (Örneğin, el davulu, küçük marakaslar, hatta plastik kaplar bile olabilir).  Ve tabi ki, üç yaşında keman derslerine başlatmazsanız çocuğunuz hayat boyu kemanda başarısız olacak diye bir kaide yok. Eğer doğru bir eğitmen bulup çocuğunuzun bir enstrüman çalmasına rehberlik etmek istiyorsanız, elbette yapabilirsiniz. Ancak, çocuğun okula başlayıp farklı enstrümanlarla tanışarak özellikle ilgilendiği birini seçmesini beklemek de bir seçenektir.
Buna karşın, çocuğunuz ergenlik çağına girmeden ona şan dersi aldırmak, gereksiz sayılabilir. Eğer çocuğunuz şarkı söylemek istiyorsa, onu yaşıtlarıyla birlikte şarkı söyleyebileceği koro çalışmalarına götürün. Bu tür korolardan, yerel ya da size yakın olanlarını tercih etmenizi öneririz, çünkü böylelikle daha istikrarlı bir katılım sağlayabilirler.

Özetlemek gerekirse :

Çocuğunuzla her gün müzik yapın
·         Çocuğunuzun yaptığı müziği eleştirmeyin
·         Ona veya onunla birlikte şarkılar söyleyin
·         Müzik yapması için ona sessiz bir ortam yaratın
·         Çocuğunuzla birlikte gidebileceğiniz konserler bulun
·         Ona her türlü müziği dinletin
·         Çocuğunuzun yaratıcılığını kısıtlayabilecek gereçlerle oynamasına sınır getirin (tablet, telefon vs)
·         Müzikal açıdan kendinizi yetersiz hissettiğinizi çocuğunuza yansıtmamaya çalışın
·         Çocuğunuz müzik yaparken, onu övgülerle destekleyin
Müzik yapmanın çocuklara faydaları saymakla bitmez; özgüvenlerini arttırma, entelektüel gelişim sunma, sağlıklı gelişimlerini destekleme, keyif verme ve bunlara ek olarak diğer çocuklarla iletişimlerini desteklemek gibi sosyal açıdan da fayda sağlar. Bu nedenle ne yapıp edin, çocuklarınıza müzik yapmaları için uygun zaman ve ortam yaratın. Bu, onlara verebileceğiniz en güzel hediye olacaktır.


Dr. Fryling’den harika bilgiler edindik. Peki, hâlâ ne duruyorsunuz? Siz de müzikle çocuğunuzun hayatına renk katmak istiyorsanız bize ulaşın! 

(kaynak : kindermusik)

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Çocuğunuza Matematik Yeteneği Mi Kazandırmak İstiyorsunuz? O Halde Harekete Geçme Zamanı!

Çocuklarımıza Duygularını İfade Etmeyi Öğretelim

Eğitimde ebeveyn desteği