Çocuklar Ne İster Biliyor musunuz? Bizimle Kaliteli Zaman Geçirmek


İyi hazırlanmış reklamlara karşı bir ilgim var. Özellikle bir reklam var ki beni hep derin düşüncelere sevk ediyor, hatta öğrencilerimin de deyimiyle “bir tokat gibi çarpıyor”. Bir öğretmen olarak her zaman öğrencilerimin ihtiyaçlarına cevap vermeye çalışırım. Çocuklarım için de aynı sorumluluğu gösteriyorum elbette. İtiraf etmeliyim ki öğretim üyeliği işim, zaman zaman “Acaba iyi bir baba olmayı becerebiliyor muyum?” diye kendimi sorgulamama neden oluyor. Çok alakasız bir reklam filminin, insanı bu kadar derin düşüncelere sevk ediyor olması insana biraz tuhaf geliyor, değil mi?

Çocuklar Ne İster? Bizimle Kaliteli Zaman Geçirmek

Evet, alt tarafı bir reklam bu ama hassas noktalara parmak basan, son derece haklı bir reklam. Zaman ayırmak zor değil, ama asıl mesela kaliteli zaman geçirmek. New York’taki Queens College’da bir sosyolog olan Dr. Amy Hsin, yaptığı araştırmada, aslında hepimizin içten içe bildiği bir gerçeğin altını çiziyor: çocuklarla TV karşısında vakit geçirmek, nitelikli bir iletişim şekli olmamanın da ötesinde, çocuğun gelişimine “zararlı” bile sayılabilir bir etkinlik. Tüm ailenin bir arada oturup temel bir ihtiyaçlarını giderdikleri yemek zamanı, kaliteli bir zamandır. Yemekte birbirimize günümüzün nasıl geçtiğini, gün içinde öğrendiklerimizi sorma fırsatı bulup, hep birlikte gülüp eğleniriz. Çocuklarımızla göz teması kurup birebir ilgileniriz. Çocuklarımızın büyüyüp nasıl bireylere dönüştüklerini görme fırsatımız olur. Tabi ki bu sırada TV’yi kapalı ve cep telefonlarını uzak tutuyoruz!

İletişimde Nicelik Değil Nitelik Önemlidir


Washington Post’da yayınlanan yazısında Maryland Üniversitesi’nden Profesör Melissa Milkie, ebeveynlere çocuklarıyla olan etkileşimlerinde nicelikten çok niteliğe önem vermeleri gerektiğini, ancak bu şekilde aralarındaki bağın daha sağlıklı bir şekilde güçleneceğini vurguluyor. Şimdi, Kindermusik sınıflarımızda paylaşılan ebeveyn-çocuk tecrübelerini bir düşünün. Burada fiziksel egzersizler yapıp dans ediyor, şarkılar söyleyip tekerlemeler öğrenerek çocuklarımızla nitelikli zaman geçiriyoruz ve tüm bunları da yılların verdiği tecrübe ve araştırma sonuçlarından elde edilen bilgilere dayanarak hazırlanan bir müfredata bağlı kalarak yapıyoruz. Komik bir şarkıda kahkahalara boğulmak, anneyi gülerken görmek ve babanın tıpkı bir aslan gibi kükrediğini görmek, işte tüm bunlar çocuğunuzun hatırlayacağı çok değerli anlardır. Çocuğunuzun zihninde bu sahneler arşivlenecek ve ileride beynin raflarından zamanı geldikçe hatırlanmak üzere tekrar çıkarılacak. Gece minik bebeğiniz uyurken ona bakmaya gittiğinizde onu uykusunda gülümserken görürseniz emin olun ki “You are my sunshine” şarkını defalarca dinlemenizin, gün içinde yemek masasında ya da bir Kindermusik sınıfında geçirdiğiniz nitelikli zamanların meyvesidir bu. 

Kaynak : Kindermusik

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Çocuğunuza Matematik Yeteneği Mi Kazandırmak İstiyorsunuz? O Halde Harekete Geçme Zamanı!

Çocuklarımıza Duygularını İfade Etmeyi Öğretelim

Seni Seviyorum Ritüelinin Gücü