Müzik ve Hafıza

Müzik ve Hafıza
Felçli veya alzaimerdan muzdarip kişilerde müziğin etkisi :
Bir ünite boyunca  şarkıları çok fazla tekrarladığımız için,bazen daha dersin başında peşinen ebeveynlerden özür dilerim. Fakat daha sonra gülümseyerek onlara hatırlatırım: bilim insanları bize diyor ki : 

Tekrar, beyni kuvvetlendirir,  özellikle müzikal tekrarlar J.

Her ne kadar çocuklar Kindermusik şarkılarını çook sevseler de, sürekli tekrar edildiğinden ötürü biraz ebeveynlerin kafalarını ağrıtıyor olabilir. Fakat bir gün, kafamızın içindeki –ve de kalbimizde ki- bu şarkılar, ileriki yaşlarımızda karşılaşma ihtimalimizin olduğu  bunama ve alzaimer gibi hastalıklardan kurtulmamıza yardımcı olacaktır.

Bir çalışmanın sonucunu sizlerle paylaşmak istiyorum.  10 yıldır huzur evinde bulunan yaşlı Henry son 3 yıldır hiçbir şeye cevap vermeden günlerini geçiriyor, öyle tepkisiz günler haftalar yıllar akıp gidiyor. Bu çalışmada ona müzik dinletiliyor ve Henry müziğe tepki veriyor, şarkı sözlerini hatırlıyor, hareket ediyor ve şarkıyı mırıldanıyor J.

Bilim insanları hala bize bunun cevabını veremiyor, nasıl oluyor da bellek koruma yeteneğini yitirmiş aynı beyin, şarkı sözlerini tutuyor ve müziğe cevap veriyor?  
Araştırmalar gösteriyorki, müziğin uyardığı beyin devreleri, konuşma ve bilişsel yeteneğini kaybetmiş alzaimer , bunama veya felçli hastaların beyinlerindeki onarımı sağlayan sinirsel devrelerle aynıdır.

Fakat aslında tüm bunların en iyi tarafı, eski şarkıları dinlemek ve söylemek bu hastaları mutlu kılıyor ve bir şekilde tekrar hayata cevap vermelerini sağlıyor, sanki müzik onlara hayatı geri getiriyor. Bütün araştırmalar bize gösteriyorki sadece müzik bu etkiyi yapıyor.


İşte bu müziğin gücü – aynı güç çok genç beyinlerde ve kalplerde de bu farkı yaratıyor. İşte bu yüzden ben de kindermusik in hayatları değiştirdiğine çok kuvvetle inanıyorum, şimdi ve gelecekte.

Necla Özgün (Kaynak : Kindermusik)

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Hopla, Zıpla, Şarkı Söyle !

Seni Seviyorum Ritüelinin Gücü