Çocuklarımıza Duygularını İfade Etmeyi Öğretelim


Çocukların Duygularını İfade Etmelerine Yardımcı Olmak, Gelecekteki Davranışsal Aksaklıkları Azaltır : 

Yeni yürümeye başlayan bebekler, duygularını uçlarda yaşamalarıyla bilinirler. Bir an mutlulukla oynarken bir dakika sonra ağlamaya başlayabilirler. Bunun en büyük sebebi, minik beyinlerinin ilk dönemlerde yaşadığı büyük değişimlerdir. Bir diğer sebebi de şudur ki bebekler, henüz hayat tecrübeleri, bağlam ve söz dağarcıkları olmadığından, duygularını ifade etmekte zorlanırlar ve bu onları huzursuz eder. Bu nedenle onlara duygularını ifade etmeleri konusunda yardımcı olmak, tüm bu duygu patlamalarını azaltacaktır.

Michigan Eyalet Üniversitesindeki araştırmacılar, “duygu köprüleme” adı verilen oldukça basit bir eğitim yönteminin, bebeklerin duyguları anlamalarına ve hatta etiketlemelerine yardımcı olarak, bu tür davranışlar problemlerin azaltılabileceğini ortaya koymuşlardır.

Duygu Köprüleme, oldukça basit, üç adımlı bir süreç:

·        Duyguyu etiketleme
o   Üzgün, mutlu, kızgın, vs.

·        Bir cumlede kullanma
o   … hissediyorum, çünkü…

·        İlgili durumlarda hatırlatma yapmak
o   “… hissettiğin zamanı hatırlıyor musun? Hani … olmuştu…”

Unutmayalım ki bu oldukça kolay yöntem, ancak sürekli tekrarladığımızda işe yarar. Her konuşmanın, her etkinliğin içinde kullanmalı, her fırsatta duygularını ifade eden durumlar yaratıp bu cümlelerle konuşmalıyız. Şu şekilde çocuklar, duygu patlamaları ve ağlamaktan ziyade konuşarak duygularını, ihtiyaçlarını ve hislerini ifade edebilecek duruma geleceklerdir.
Çocukların duygularını ifade edebilmelerine yardımcı olabilecek bir başka yöntem de müziktir. Müzik, duyguları hakkında konuşmalarına ya da bu duyguları şarkılar ve dans yoluyla ifade edebilmelerine fırsat sunan bir duygu köprüleme aracı olarak kullanılabilir.

Müziği bir duygu köprüleme aracı olarak kullanmak için altı yöntem:
·        Bebeğinizi kucaklarken ona bir ninni söyleyin. Bu sırada derin nefes almak ve sakin hissetmek hakkında konuşun.
·        Neşeli bir şarkıyla dans edin. Yaptığınız tüm farklı figürleri sözcüklerle ifade edin ve ne kadar mutlu olduğunuzdan bahsedin.
·        Bebeğiniz kucağınızdayken sakin bir müzik eşliğinde dans edin. Ona, bu etkinliğin nasıl hissettirdiğini sorun ve sizin nasıl hissettiğinizi anlatın.
·        “Eğer mutluysan elini çırp” şarkısında mutlu yerine başka duyguları kullanın ve ona göre hareketler yapın. Örneğin “kızgın” dediğinizde kaşlarınızı çatın.
·        En sevdiği şarkıyı önce üzgün bir ifadeyle söyleyin, sonra mutlu bir ifadeyle tekrar edin, daha sonra çılgın, sonrasında sakin…. Bu şekilde ikili zıt duygularla devam edin.
·        Farklı müzik türleri dinlerken, şarkıyı duygusal terimlerle ifade edin, örneğin mutlu, çılgın, üzgün, sakin, neşeli… vs. Hatta bunu için özel bir şarkı listesi bile oluşturabilirsiniz.

Müziği, çocukların duygusal gelişimini desteklemek üzere nasıl kullanabileceğiniz hakkında ayrıntılı bilgi almak ve bizzat bu yöntemleri tecrübe etmek için bize gelin!


(Kaynak : mindsonmusic)


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Çocuğunuza Matematik Yeteneği Mi Kazandırmak İstiyorsunuz? O Halde Harekete Geçme Zamanı!

Seni Seviyorum Ritüelinin Gücü